Aftentur til Storelung

Dato/tidspunkt
Dato: 12, juni, 2024.
Tidspunkt: 18: 30 - 21: 00.

Kategori


 

Turguide: Naturvejleder Leif Sørensen, Trente Mølle
Kontaktperson: Birthe Rosholt
Mødested: P-pladsen ved Ståbyvej 3A, 5672 Broby.

Googlekoordinater: Storelung

Pris: Gratis for medlemmer
Tilmelding: Ingen
HUSK:

Medbring evt. aftenkaffen

Stierne er naturstier  og kræver solidt – praktisk fodtøj, så tag gummistøvler eller vandrestøvler på                              

Naturvejleder Leif Sørensen fra Trente Mølle tager os med på en fascinerende tur gennem Storelung Højmose, beliggende under en kilometer øst for Nørre Broby. Med sine ca. 27 hektar er Storelung den største af Fyns to højmoser og en sjældenhed i Danmark, hvor kun omkring 20 aktive højmoser er tilbage. Oplev en unik naturtype, som er af stor betydning både regionalt og nationalt, og som ifølge EU-Kommissionen er en af de mest truede naturtyper i EU. Storelung byder på en unik naturoplevelse, hvor vi vil se nærmere på den specielle flora og fauna foruden den våde bund, der giver en følelse af at gå på en pude.

I 1966 rejste Danmarks Naturfredningsforening en fredningssag for Storelung på grund af dens betydelige værdi som undervisningsmæssigt objekt og dens stærke landskabelige virkning midt i et intensivt opdyrket agerbrugsområde. Trods tørvegravning og afvanding gennem århundreder har plejeindsatser sikret, at Storelung stadig rummer store partier med aktiv højmose, selvom noget er nedbrudt og omkranset af landbrugsland.

Trods påvirkningen af afvandingen kan man stadig opleve den karakteristiske opbygning af en højmose i Storelung. Her vil vi se nærmere på det unikke plante- og dyreliv, hvor kun få plantearter kan trives i det ekstremt næringsfattige, sure og våde miljø. Højmosefladen består af et næsten 4 meter tykt tørvelag, og når tørvemosserne ikke længere har forbindelse til grundvandet, må planterne, som vokser på mosefladen, klare sig med de næringsstoffer, der kommer med nedbøren. Her får vi muligheden for at opleve forskellen på vegetationen i lavningerne og på tuerne. Tuerne er ofte bevokset med Hedelyng og Revling, mens lavningerne (høljerne) er bevokset med tørvemos og Hvid Næbfrø, Klokkelyng, Tranebær, Tue-kæruld, Grå star, Rosenmarinlyng og Rundbladet soldug. Men lidt længere væk kan man også finde Femradet ulvefod.

Krattene i Storelung er hjemsted for en mangfoldighed af sangfugle, herunder bogfinke, musvit, løvsanger og nattergal. Storelung huser desuden flere sjældne insekter, herunder den markante moseperlemorsommerfugl, der flyver over højmosefladerne i juni-juli.

Til trods for plejeindsatser gennem de seneste årtier er Storelungs aktuelle tilstand stadig udfordret af lav vandstand om sommeren, tilgroning og næringsstofpåvirkning fra omgivelserne. Dette truer højmosens tilstand og mangfoldigheden af plantearter. Vi tager en snak om, hvorfor det er vigtigt at fortsætte bevaringsarbejdet og sikre, at Storelung forbliver et unikt naturområde for kommende generationer.