Aftentur til Bogensø Strand – Botanik og evt. nattergal, men helt sikkert andre fuglestemmer

Dato/tidspunkt
Dato: 10, maj, 2024.
Tidspunkt: 19: 00 - 21: 00.

Kategori


Turguide: Preben Nielsen
Kontaktperson: Birthe Wallin Rosholt
Mødested og tid: Ved P-pladsen på Bogensøvej. Parkering på Skov- og Naturstyrelsens P-plads på Bogensøvej 363, 5390 Martofte.

Googlemaps: Bogensøvej 363, 5390 Martofte

Pris: Gratis for medlemmer
Tilmelding: Ingen
HUSK: Aftenkaffe, evt. campingstol, tag din mobiltelefon med, så downloader vi en app, så du kan genkende fuglestemmer.

Hvis du ønsker hjælp til at downloade og installere Merlin, kan du møde en halv time før, så kan du få hjælp til det.

Stierne er naturstier og kræver solidt – praktisk fodtøj, så tag gummistøvler eller vandrestøvler på. Der er meget vådt. Vi går en lille tur langs stranden og ind i sommerhusområdet og tilbage langs vejen – ca 3 km.

Bogensø Strand er et stort strandengs- og strandsumpsområde omkranset af en del sommerhuse på vestsiden af Hindsholm. Netop sommerhusbebyggelserne er årsagen til, at arealet blev erhvervet af staten i 1967 med det formål at forhindre udstykning til sommerhuse og at skabe offentlig adgang. Adgang kan fås fra den offentlige parkeringsplads.

Området er rigt på sangfugle, og hvert forår er udfordringen at genopfriske hukommelsen, så man kan genkende stemmerne af alle forårsbebuderne. I gamle dage var det ved hjælp af kassettebånd og senere disketter. I den moderne tid er det en stor hjælp at bruge app’en Merlin, der er gratis og kan optage og give et bud på, hvilken fugl der er tale om. Vi prøver den af på turen og ser, om den fungerer tilfredsstillende. Det kan også være, at vi er heldige at høre nattergalen. Gøgen er helt sikkert kommet.

Bogensø er en gammelkendt lokalitet for Majgøgeurter og er en af Fyns største bestande af maj-gøgeurt. Af andre karakterplanter kan nævnes strandengsplanter som Blågrøn Kogleaks, Drue-Gåsefod, Eng-Ensian, Enskællet Sumpstrå, Fjernakset Star, Fladtrykt Kogleaks, Harril, Hjorterod, Jordbær-Kløver, Kær-svinemælk, Liden Tusindgylden, Rødbrun Kogleaks, Rødtop, Samel, Sand-Rottehale, Smalbladet Kællingetand, Strand-Asters, Strandhage, Strand-Kogleaks, Strandkvan, Strand-Mandstro, Strand-Svingel, Strand-Trehage, Strand-Tusindgylden, Strand-Vejbred, Tagrør, Vinget Perikon. En af grundene til, at området er så artsdiversitet skyldes, at det bliver afgræsset af skotsk højlandskvæg.

Inden du kommer på turen, kan det kraftigt anbefales at have installeret Merlin, da det tager lidt tid pga. ret store dataoverførsler. Men heldigvis er det ret let at installere og bruge Merlin på din mobil. Først skal du konfigurere appen på din mobil, hvorefter du kan bruge Merlin til at identificere og gemme dine observationer.

Du kan enten hente appen via følgende web-site eller du kan finde Merlin appen via enten Google Play eller App Store afhængigt af dit styresystem på mobilen.

Åbn herefter Merlin og installer en Bird Pack til din region. Hver fuglepakke giver en feltguide til fuglene i regionen med billeder, lyde og nyttig ID-tekst for fuglearter i regionen. Merlin vil markere den bedste pakke til din nuværende placering som anbefalet. Du kan starte med at indlæse fuglepakken for Europa-Skandinavien eller Europa. Europa-Skandinavien rummer 325 fugle og omfatter de hyppigst forekommende arter fra Sverige, Norge, Danmark og Finland. Europa-pakken rummer 532 fugle og omfatter hele Europa inklusive øerne Island, Færøerne, Shetlandsøerne, Hebriderne, Svalbard, Novaya Zemlya, Jersey, Malta og Kreta. Også inkluderet er: Tyrkiske provinser vest for Bosporus og nord for Marmarahavet, herunder Istanbul (som spænder over Bosporus) og Canakkale (som spænder over Dardanellerne); Kasakhstan-provinserne Vestkasakhstan og Atyrau; og russiske provinser omtrent vest for Uralbjergene. Madeira og Azorerne er med, mens De Kanariske Øer ikke er med. Georgien, Armenien og Aserbajdsjan er ikke inkluderet. Du kan altid indlæse andre afhængig af hvilke andre områder i verden, du skal besøge.