Strandby-projektet- et vådområde på Sydfyn

Dato/tidspunkt
Dato: 15, september, 2024.
Tidspunkt: 11: 00 - 14: 30.

Kategori


 

Turguide: Jannik Seslef, projektleder for Miljø og Natur i Assens Kommune
Kontaktperson: Birthe Rosholt
Mødested: Grave Banke 2, 5683 Haarby (Strandby)
Googlemaps for mødested
Pris: Gratis for medlemmer
Tilmelding: Da der kun er plads til 20 deltagere, er det nødvendigt med en tilmelding efter først til mølle princippet. Dette foregår ved at skrive en mail eller SMS til Birthe Rosholt. Din tilmelding er først accepteret , når du har modtaget en accept fra Birthe.
HUSK: Madpakke til din frokost og evt. kaffe – snack til formiddag og eftermiddag. Tag godt med tøj på.

Stierne er naturstier og kræver solidt – praktisk fodtøj, så tag gummistøvler eller vandrestøvler på.

En af lodsejerne i Strandby har tilbudt, at vi kan benytte hans ejendom til fortællingen om Strandby-projektet.

Kl. 11-12 Præsentation af kommunens arbejde med vådområder via Assens-modellen
Kl. 12-12:30 Frokost (egen medbragt madpakke mm)
Kl. 12:30-12:45 Kort gåtur til Strandby vådområde
Kl. 12:45-14:30 Rundvisning i vådområde herunder Valkyriesti og formidling af Vikinge-skibshavn mm”

Lidt syd for Hårby på Sydfyn ligger landsbyen Strandby. Her er det lykkedes Assens kommune at gennemføre et projekt, der løser flere forskellige problemer. Projekter præsenteres af projektleder Jannik Seslef fra Assens kommune, der fortæller om den særlige “Assens-model” og tager os med rundt i Strandby-projektets område.

Til “Assens-modellen” har man brugt en anden metode end den sædvanlige. I stedet for at præsentere de involverede for en færdig plan, har man inviteret til et møde, hvor deltagerne kunne komme med deres ønsker og forslag til, hvad der skal være og ske i deres område.

Disse forslag har dannet grundlag for det enestående samarbejde mellem velvillige lodsejere og andre lokale beboere, museer, Landbrugsstyrelsen og Assens kommune. På den måde er der skabt et naturområde til glæde for den lokale befolkning med shelter, toilet, madpakkehus, trampestier og en lang gangbro over det mest fugtige område, så man kan gå tørskoet og iagttage det omgivende plante- og dyreliv.

I samarbejde med lodsejerne har man sat hegn op, så området kan blive græsset af kvæg. Dyrene holder plantevæksten nede, så der også bliver plads til de lave blomsterplanter, hvor insekterne opholder sig og henter nektar og anden føde. Dette rigere plante- og dyreliv giver større biodiversitet.

Som et ekstra plus har projektet skabt nyt liv i de lokale arkæologiske fortællinger, hvor potteskår, jernnagler og glasperler afslører, at vikinger har slået sig ned ved Helnæsbugten for flere end tusind år siden for at bygge langskibe, der sejlede på handels- og plyndringstogter i fremmede lande.

Strandby-projektet fjerner årligt 3 tons kvælstof, som ellers kunne forårsage iltsvind og forringe plante-og dyrelivet i Helnæsbugten og Lillebælt. Samtidig sættes udslippet af CO2 ned med ca. 184 tons pr. år. Det bidrager til at mindske de store udsving i vores klima.