Arter.dk – det digitale mødested for alle, der interesserer sig for arter og natur i Danmark.

Hvor ofte har du ikke stået med en ny og spændende art og overvejet, om den er almindelig på Fyn eller i Danmark. Tidligere har du ofte skulle læse speciallitteratur eller gennemsøge Internettet, inden du har fundet svaret, og ofte har svaret være forældet.

Det råder hjemmesiden arter.dk nu bod på, for her kan du gå på opdagelse blandt ikke mindre end 40 millioner artsfund – spredt ud over hele Danmark fordelt på de ca. 36.000 arter, der regnes som danske. Hertil kommer knap 3.000 arter, der af den ene eller den anden grund ikke regnes som danske. Desuden rummer databasen et par tusind underarter, varieteter, hybrider m.v. Dermed er arter.dk Danmarks videnbase om de arter, der lever i vores natur, så disse data er tilgængelige for forskere, naturforvaltere og alle naturinteresserede. Det eneste du skal gøre, for at få adgang til denne skatkiste af viden er, at oprette en profil på hjemmesiden. Yderligere kan du indrapportere artsfund, samt bidrage til at få artsbestemt og valideret dine fund. Desuden rummer arter.dk en oversigt over din egen indrapportering, så du efterfølgende kan finde frem til dem.

Formålet med arter.dk er at samle data om arter fra både private og offentlige kilder og gøre dataene tilgængelige for alle. På den måde indeholder arter.dk overordnet set oplysninger om en arts navn(e), systematisk tilhørsforhold, forvaltningsstatus samt en specifik reference til artens forekomst i Danmark.

Arbejdet med arter.dk udføres som et samarbejde mellem Miljøstyrelsen, Statens Naturhistoriske Museum, Naturhistorisk Museum Aarhus og DanBIF. Finansieringen kommer fra Aage V. Jensens Naturfond, 15. Juni Fonden og Den danske Stat. Formålet med arter.dk er:

  • At øge den almene viden om arterne i Danmarks natur til gavn for befolkningen.
  • At hjælpe med til at opnå en mere effektiv naturforvaltning.
  • At give forskere let adgang til data om vores arter.
  • At være det nationale digitale mødested for alle, der interesserer sig for arter og natur i Danmark.
  • At samle data ét sted, både fra naturhistoriske foreninger, forsknings- og atlasprojekter samt museumssamlinger.
  • At dele viden om arterne internationalt via Global Biodiversity Information Facility (gbif.org), der arbejder for at gøre data om biodiversitet frit tilgængeligt via internettet på globalt plan.

Feltapp
Arter.dk har desuden udviklet en app, som kan bruges til atse, hvad der er gjort af fund i nærheden, og til at indberette egne fund. Dermed kan du med feltapp registrere arter, når du finder dem i naturen. Hvis du er offline eller har dårlig internetforbindelse, vil appen sørge for at gemme dine fund og indsende dem, når du igen har god forbindelse. Feltapp-en er dog ikke fuldt udbygget, og den vil med tiden få flere funktioner. De primære funktioner i den nuværende version er at kunne indberette egne fund, mens du står ude i naturen, samt at kunne se fund i nærheden af din position.

Dermed kan app-en forhåbentlig blive afløseren for papir og blyant – også i felten.

Foreningen vil anbefale, at du benytter denne app i fremtiden til indrapportering af dine artsfund.