Juletur til Glavendrupstenen og Naturcentret ved Gyldensten Enge

Dato/tidspunkt
Dato: søndag, 10. november, 2019.
Tidspunkt: 10: 00 - 16: 00.

Lokation
Parkeringspladsen ved Glavendrup-anlægget

Kategori


Turguide: Eigil Nikolajsen, amatør-runolog, tidl. ass. ved Vikingeskibet Ladby
Kontaktperson: Birthe Rosholt
Pris: Gratis for medlemmer
Tilmelding: Nødvendig af hensyn til bestilling af smørrebrød, senest søndag den 10. november/ jeg bekræfter pr. SMS
HUSK: Solidt fodtøj og evt. regntøj – der indgår en gåtur på ca. 500 m i fast terræn, heraf noget på skovstier. Husk kikkert, hvis du er interesseret i fugle.

Vi runder året af med en tur til Glavendrup-anlægget. Det er velkendt, at vikingerne byggede skibe af træ – men de byggede også skibe af sten! Stensætninger med form som et skib blev rejst som monumenter over betydningsfulde personer, og skibssætningen ved Glavendrup er med sine næsten 60 m det største og i øvrigt bedst bevarede fynske ”stenskib”. Stenskibet er konstrueret i 900-tallet, og i stævnen står en mægtig sten med Danmarks længste runeindskrift. Ordet ”rune” betyder hemmeligholdelse og runerne havde også magiske kræfter. De kunne spå om fremtiden, modvirke noget, give ting forskellige egenskaber, eller de kunne bruges til at nedfælde besværgelser, forbandelser og trylleformularer. De fleste af de runeindskrifter, vi finder, har dog et mere jordnært indhold. De har været skrevet til hverdagsbrug. Eigil Nikolajsen vil føre os gennem runernes fascinerende verden eksemplificeret bl.a. med Glavendrupsteenen, men også andre spændende indskrifter.

Ved ankomsten til Gyldensten Naturcenter er foreningen vært ved et par stykker smørrebrød og en øl ell. vand. HUSK derfor tilmelding.
Herefter fortsætter Eigil seancen fra Glavendrup stenen med lidt mere om runernes og deres betydning. Efter vejr, vind og kræfter/lyst afslutter vi dagen med en tur ud til den brudte dæmning for at kigge på fugle og se på, hvordan naturen har
ændret sig.