Foredrag: Citizen Science projekt – Søer i fritiden

Dato/tidspunkt
Dato: 6, oktober, 2021.
Tidspunkt: 19: 00 - 20: 30.

Lokation
Idrætscenter Midtfyn

Kategori


I forbindelse med generalforsamlingen har vi fået Sara Egemose ph.d. i biologi og lektor ved Biologisk Institut på Syddansk Universitet til at fortælle om det spændende Citizen Science projekt ”Søer i fritiden”. Du kan læse mere om projektet  Søer i fritiden – Nyt spændende Citizen Science projekt på vores hjemmeside.

Men faktisk har vi trukket det lidt længere denne gang end blot til et foredrag. Vi har lovet, at foreningens medlemmer i forbindelse med generalforsamlingen vil bidrage med vandprøver til projektet, og at vi vil følge og bidrage til projektet i de kommende 4 år.

Vi håber, at du vil bidrage til projektet og indsamle en vandprøve, når du alligevel går en tur forbi den lokale sø eller gribe denne chance til at arrangere en tur ud til en sø eller et vandhul og samtidig indsamle en vandprøve fra søen til projektet. Desværre for vores medlemmer på Langeland og Ærø er disse områder ikke med i undersøgelsen. Men vi håber medlemmerne alligevel kører forbi en sø på den fynske ø og tager en vandprøve med.

Sidste år fik forskerne mange prøver fra bysøer, og derfor vil de meget gerne have flere prøver fra søer i det åbne land, så en sammenligning mellem land- og bysøer kan indgå i undersøgelsen. Derfor opfordres du til at indsamle vandprøver fra landsøerne, hvis du har mulighed for det. Hvis du vil gøre lidt ekstra ud af det, kan du undersøge, hvilket søer der allerede er indsamlet fra på følgende link FindAlake. Så kan du jo vælge en sø, der endnu ikke er undersøgt.

Fremgangsmåden er heldigvis ret simpel for, hvordan du hjælper med at indsamle søvand fra dit lokale vandhul. Du skal blot følge nedenstående ”kogebogs-opskrift”.

  1. Inden du går ud til en sø, skal du downloade en app, der hedder “Find en sø” på din mobil. Det gør du fra Google Play eller Apple Store, hvor du normalt downloader dine apps. Du kan også finde app-en via projektets hjemmeside Find en sø-appen til din telefon 
  2. Medbring foruden mobiltelefonen en frysepose eller en vandflaske til vandprøven (sodavandsflaske kan IKKE bruges – der må ikke have været ”sukkervand” i flasken).
  3. Du skal inden vandprøvetagning notere placeringen af søen, dato, kode fra appen og evt. andre informationer med kuglepen udenpå posen eller flasken. Husk at benytte en spritpen, så informationerne ikke går tabt undervejs.
  4. Prøven kan tages enten inde ved kanten af søen eller lidt ude fra kanten. Vandet må ikke blive hvirvlet op, så der kommer skidt og mudder med i prøven – så gå forsigtigt ud i vandet. Det er vigtigt, at posen eller flasken bliver trykket lidt ned under vandoverfladen (ca. 20 cm), så der ikke kommer overfladevand i prøven. Du skal indsamle cirka en halv liter.
  5. Gå ind på appen og følg guiden – herinde vil du bl.a. skulle tage et billede af søen, derfra hvor du har taget prøven. Billedet vil dernæst automatisk blive uploadet til SDU’s registreringssystem.
  6. Efter vandprøvetagning vil du normalt skulle indlevere prøven på et af indsamlingsstederne på listen (se listen på vores hjemmeside) MEN i dette tilfælde skal du bare medbringe prøven til generalforsamlingen, så vil Sara Egemose tage hånd om den (eller dem – du må nemlig gerne medbringe flere vandprøver). Husk at stille vandprøven på køl indtil den afleveres.

Efter foredraget, kaffe og den traditionsbundne lagkage afholdes generalforsamlingen.